Striženje psov

Imajo vaši psi kodrasto, valovito, ščetinasto, svileno ali dolgo dlako? Če je temu tako, obstaja velika verjetnost, da bo striženje psov redno potrebno. Tudi, če dlaka vašega psa ni tako zelo dolga, je striženje psov kljub temu lahko veliko bolj koristno kot zgolj zaradi estetskih razlogov.
Za veliko pasem, striženje psov in/ali krajšanje dlake zmanjšuje možnosti vozlanja dlake, nastaka vozlov in invazije bolh ter drugih škodljivcev, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek okužb kože. Prav tako lahko striženje pomagala vašemu psu ostati čist in mu je hladnejše med dolgimi, vročimi poletji.

Močno podlakani psi ne bodo zadovoljni z visoko temperaturo ozračja v poletnih mesecih. Skupaj z njimi tudi psi, željni plavanja ali teka in nabiranja »ježkov« po gozdu, za katere je lahko lažji kožuh poleti pravo olajšanje. Torej, če krtača in/ali glavnik nista dovolj za vzdrževanje lepo negovane dlake in za udobje psov, je striženje psov celo potrebno, vendar obstaja nekaj smernic in opozoril, ki jih je treba upoštevati. Večina psov ima rada krtačenje, seanse krtačenja pa bodo ojačale vez z vašim psom medtem, ko boste na ta način vzdrževali zdravo dlako. Na koliko časa pa je potrebno krtačenje je seveda odvisno od tipa oz. dolžine dlake.

Pri vsakim striženju psa je potrebno poskrbeti, da s psom ravnamo varno in imamo dogovorjen potek dela oz. kako bo pes postrižen. Pomembno je, da je pes čist in da ima razvozlano dlako ter odstranjene oz. izčesane vse vozle preden se lotimo striženja. Tovrstna priprava nam omogoča nemoteno striženje psov in enakomerno striženje dlake.